Man brukar kalla testosteronet för det manliga könshormonet men faktum är att även kvinnor har detta hormon i kroppen, nämligen i äggstockarna. Hos män så frigörs testosteron i testiklarna och det här hormonet påverkar viktiga funktioner i kroppen såsom könsdriften, skelettet och musklernas funktion. Det är också väl känt att man har använt sig av testosteronet som förlaga för syntetiska anabola steroider som används för att hjälpa till med snabbare muskelbygge. Naturligt i kroppen så är det så att det här hormonet är mycket viktigt under puberteten då det kommer att vara med och få fart på kroppens utveckling. Det är tack vare testosteronet som mannen blir könsmogen, får en djupare röst, större muskler och även rent fysiskt börjar se ut som en man.

Testosteron – det manliga könshormonet

Det finns förstås flera hormoner som kan klassas som manliga men testosteron brukar anges som det allra främsta. Redan i fosterstadiet så är det testosteronet som ser till att pojkens könsorgan utvecklas. När pojken når pojkens puberteten så kommer hormonet att se till att könsorganen fortsätter att växa och att andra kroppsliga förändringar inträffar. Testosteronet leder bland annat till:

  • Mogen röst
  • Hår på kroppen
  • Skäggväxt
  • Större muskler

Men det är inte bara tillväxten av hår och kroppsdelar som förlitar sig på detta hormon, som vuxen så behöver mannen testosteron för att underhålla hår och muskler. Hormonet kommer också att påverka saker som sexuell lust och det humör som mannen har.

Även om man kallar testosteronet för det manliga könshormonet så finns det alltså hos kvinnor men i en mycket mindre mängd än hos män.

Så påverkas vi av testosteronet

Kropp med testosteron
Välutvecklad muskulatur

När man talar om hur vi påverkas av testosteron så handlar det ofta om de syntetiskt framställda anabola steroiderna som har fått ett så uselt rykte. Man kan säga att hormonets effekter delas in i två olika delar. Dels så rör det sig om viriliserande effekter som leder till utveckling av det manliga könet under puberteten, och dels så talar man om de anabola effekterna som rör den fysiska prestationen och musklernas uppbyggnad. Det är det senare som har stått i fokus då man har tagit fram preparat med konstgjort hormon för att på så vis påverka uppbyggnad av muskler. Det att man har sett en koppling mellan testosteron och aggression är än så länge mest en teori eftersom det finns studier som tvärtom visar på att testosteronet kan förbättra det sociala samspelet mellan människor. Dessutom så ska man komma ihåg att testosteronet övergår och omvandlas till östrogen så om man får i sig en stor dos av testosteron så kan det leda till att man kommer att få förhöjda östrogennivåer, östrogen är det kvinnliga könshormonet.

Testosteronet påverkar sexualdrift både hos män och hos kvinnor. Det är även en styrande kraft då det handlar om känslor av kärlek och ömhet. Samtidigt så har man kunnat se kopplingar mellan testosteron och personlighetsstörningar så det tycks krävas en perfekt balans för att man ska få de positiva och normala effekterna av hormonet. Det här är viktigt att förstå för då man har kunnat se koppling mellan ökade värden av testosteron och saker som håravfall hos män så har man även kunnat börja jobba med lösningar som verkligen gör någon skillnad.