För tjejer så kan den första mensen tas emot med skräckblandad förtjusning. När mensen kommer så vet man med säkerhet att puberteten har anlänt och att man är på väg att bli vuxen. Stor fokus ligger just på det där med könsmogenhet och mens men det är bra mycket mer som händer när tjejer når puberteten. Ofta så börjar brösten växa innan mensen kommer igång och de kan växa olika fort. När brösten växer så kan det göra ont med beröring och det kan ta flera år innan man når full storlek. Tjejer kan komma i puberteten så tidigt som vid 10 års ålder och det kan också dröja bra mycket längre. En del får inte sin mens förrän i 14-årsåldern men då kan de förstås redan ha utvecklat bröst, fått könshår och genomgått andra förändringar. Skulle tjejer inte komma in i puberteten så kan de lida av Turners syndrom, en sjukdom som orsakar underutveckling av kroppen.

Hormonella förändringar

Puberteten tjejer
Kroppsförändringar under tjejers pubertet

För tjejer så kan puberteten vara en tid av stora känslor. Hormonerna som frigörs i kroppen leder inte bara till hårväxt på könsorgan och under armar, de kan även påverka hur man känner sig. Det viktigaste hormonet för tjejer under puberteten är östrogen. En del tjejer upplever stora humörsvängningar och kan ofta se hur detta är kopplat till menscykeln. Problem med acne och finnar uppstår ofta men det här går att behandla. Då kroppen växer snabbare än tidigare, och det på ett ojämnt sätt, så kan man känna sig klumpig. Dessutom så är det mycket vanligt med ökad svett under armar och lukt från både armhåla och könsorgan som man kanske inte känner sig så bekväm med.

Det är ganska vanligt att uppleva det som kallas för PMS och som kännetecknas av humörsvängningar innan mens. Det här kan vara mer eller mindre framträdande. En del upplever ilska och irritation under denna period medan andra kanske mest har fysiska åkommor som spänningar i kroppen.

Hårväxt

Den hårväxt som tillkommer under puberteten kan kännas generande och många är inte medvetna om att det här är fullt naturligt då det kvinnliga idealet som visas i media inte inkluderar hår under armar eller i bikinilinjen. Många blir glada av att få hårväxt i intima delar då detta är ett bevis på att man håller på att bli vuxen. Faktum är att hårväxten är bra. Håren skyddar hud och slemhinnor mot bakterier, smuts såväl som mot kyla och ibland mot värme.

Flytningar

Tjejer får i puberteten flytningar som kan vara vita eller gulaktiga och som även kan ha en sur lukt. Flytningarna är ett viktigt sätt för kroppen att hålla slidan ren så därför bör man inte vara för idog med att försöka tvätta bort dem. Det finns andra sätt att minska på det obehag som man kan uppleva av att få flytningar på underkläder som till exempel trosskydd som ger en ren och torr känsla utan att man rubbar den känsliga PH-balansen i underlivet.