Under puberteten så kan killar känna sig som otympliga klumpar och det här är inget som de inbillar sig. Faktum är att kroppen inte växer på ett jämnt sätt under denna tidsperiod och det betyder att en kille som har kommit i puberteten kan ha väldigt stora händer och fötter som kanske redan har nått vuxen storlek medan resten av kroppen inte har gjort det. Det är vanligt att killar kommer i puberteten i 11 års-åldern men det kan dröja lite längre än så. Det är alls inte onormalt med killar som först börjar uppleva pubertala förändringar då de fyllt 13 år. När kroppen börjar förändras är ärftligt så det är inget som man själv kan påverka.

De första förändringarna

Puberteten killar
Kroppsförändringar under killars pubertet

Det som brukar hända först när en kille når pubertal ålder är att testiklar och penis växer. Det här kan leda till att könsorganen blir känsligare och att de förändrar sitt utseende på ett sätt som kan kännas skrämmande. Många pojkar upplever en oro då de ser fettknölar på pungen och vågar kanske inte rådfråga en läkare som genast hade förklarat att det här är naturligt och friskt. Kroppen växer som sagt inte helt jämnt och det är därför som många killar kan uppleva en obehaglig klumpighet. Det kan ta lång tid innan man får ordning på den nya kroppen vars nya proportioner kräver ny balansering. Skulle en pojke inte riktigt komma igång med puberteten eller få lida av en eftersatt sådan så kan pojken lida av Klinefelters syndrom.

Pojkar påverkas precis som flickor av hormon som utsöndras under puberteten. Här ingår det även kvinnligt könshormon, östrogen, vilket tillfälligt kan leda till bröst som är ömma och lite större. Det här är normalt och något som går över. I vissa fall så kan det hända att killars bröst blir så pass svullna att man blir tvungen att åtgärda med operation men det här är mycket ovanligt. Det manliga könshormonet kallas för testosteron. Precis som tjejer så kan killar få problem med huden i form av finnar och acne som ibland måste behandlas med medicin.

En manlig röst

I puberteten så kommer även mannens röst att förändras. Det här sker gradvis och kännetecknas av att rösten glider mellan pojkrösten och det vuxna tonläget, målbrottet. Det här kan leda till lustiga situationer som kan upplevas som pinsamt av den som just sagt något med konstig pip-ton men som är fullkomligt normalt. För den som haft fin sångröst innan puberteten så kan växten av struphuvud och stämband leda till att sångrösten går förlorad. Det här kan man aldrig veta i förväg och det är helt enkelt något som man får ta som det kommer.

Skägg och övrig hårväxt på kroppen

Skäggväxten och hår under armar och runt könsorganet är också tydliga tecken på puberteten för killar. I början så kan det röra sig om några enstaka hårstrån. Det tar trots allt fram tills 18-årsåldern innan man har avklarat alla förändringar som sker under puberteten och hårväxt är något som långsamt kan smyga sig på. Killar kan även få håriga ryggar och bröst vilket inte alltid uppskattas om samhället har en attityd som gör gällande att det här inte är snyggt. För att klara av en tid som trots allt är ganska tumult då både kropp och huvud börjar agera mer som en vuxen så kan det vara bra med rådgivning. Det är fullt normalt att som kille besöka en ungdomsmottagning för att få tala om de förändringar som sker. Det här är rentav att rekommendera med tanke på att könsmogenhet även innebär att man kan göra någon gravid vilket kräver mer kunskap om den egna kroppen och förståelse för konsekvenser av sexuella handlingar.