Man brukar säga att östrogenet är ett kvinnligt könshormon men faktum är att det är minst lika viktigt för män vars spermieproduktion kräver detta hormon. Det finns olika typer av östrogener och då det handlar om kroppsegna varianter så bör östriol, östron och östadiol nämnas. Under puberteten så är detta hormon viktigt för utvecklingen av flickas kropp till vuxen. Det är östrogen som får fart på utveckling av bröbuy an academic essay how to write a synopsis for a novelst och dessutom så är detta ett hormon som är med och påverkar menscykeln på så vis att det får livmoderns insida att bli tjockare då livmodern förbereds för att kunna ta emot ett befruktat ägg. Östrogenet bildas i äggstockarna, moderkakan, binjurebarken och som nämnt i mannens testiklar.

Östrogen i p-piller

Det är välkänt att man använder sig av hormonet östrogen i p-piller. Det här är syntetiska varianter som är till för att förhindra ägglossning och även att se till att spermier inte kan ta sig in i livmodern och att befruktade ägg inte kan fästa vid livmoderns slemhinna. Ett känt syntetiskt östrogen är dietylstilbestrol som inte längre är tillåtet då det visade sig att det var cancerogent och så även i flera generationer efter intag. De hormoner som används i dagens p-piller testas noga och det ska även nämnas att det finns p-piller som är helt utan östrogenet.

Vikten av östrogen

Kvinnokropp med östrogen
Kvinnokropp

Östrogenet är inte bara viktigt för utvecklingen av kvinnans kropp samt möjligheten att bli gravid. Det här hormonet är också med om att bygga upp benstomme och man har kunnat konstatera att det ger ett skydd mot hjärtinfarkt. Det här förklarar varför kvinnor som ännu inte har kommit i klimakteriet inte så ofta drabbas av hjärtinfarkt då de innan klimakteriet har gott om detta hormon.

Under puberteten så är det östrogenet som leder till förändringen av kvinnans kropp så att den börjar se vuxen ut. Midjan få en ny karaktär och brösten växer. Här är det intressant att se att mängden östrogen faktiskt avgör hur stora bröst man får. Med en ökning av hormonet så kan brösten växa ytterligare. Faktum är att även män kan utveckla bröst om östrogennivåerna höjs. Det här kallar man för gynekomasti och det är något som det finns behandlingar för då brösten blir så pass stora att det stör.

Man har även kunnat se ett samband mellan brist på östrogen och psykiska sjukdomar som depression. Det har bland annat visat sig att stress kan minska produktionen av hormonet vilket kan få negativa effekter på psyket.

Östrogenet är alltså otroligt viktigt för både kvinnor och för män, och då särskilt rätt balans av hormonet. Det manliga könshormonet testosteron är även det viktigt för kvinnor.