Nästan alla upplever någon gång i livet problem med acne eller finnar. Det är mycket vanligt att under puberteten få finnar och det här beror på att kroppen under denna tidsperiod utsöndrar hormoner som i sin tur buy critical essay how to start off an argumentative essaypåverkar talg-produktionen vilket kan leda till finnig hy. Man kan säga att acne och finnar är samma sak men det finns lite olika varianter. Det är viktigt att förstå att det här faktiskt rör sig om en hudsjukdom som man i vissa fall kan behöva behandla. Det är inte bara i puberteten som man kan få problem med kvisslor och finnar, även vuxna kan få den här typen av hudproblem och då ofta på grund av ökade testosteronhalter i kroppen.

Man har kunnat se ett samband mellan viss mat som socker, mjölkprodukter och mjöl, och finnar, men det är inte så enkelt att man kan äta sig fri från hudproblemet.

Vad orsakar acne?

Acne och finnar på djupet
Finnar och acne i närbild

Acne (acne vulgaris) (kan också stavas akne) uppstår då man får en inflammation i talgkörtlar. Den här inflammationen kan uppstå av olika typer av bakterier som huden utsätts för. Många gånger så räcker det med rätt typ av rengöring för att få ordning på huden men då man har allvarlig akne så kan det behövas medicin med antibiotika för att behandla inflammationen. Det finns en väldigt allvarlig form av denna hudsjukdom som kallas för cystisk acne som leder till att man får stora och smärtsamma knölar i huden. Dessa uppstår då man har fått en inflammation i huden mellan två hudlager och här måste man få professionell hjälp med kortisoninjektioner för att lindra smärta.

Det är känt att anabola steroider kan leda till acne och man vet att vissa typer av mat också kan vara en bidragande effekt. Rent praktiskt så får man en finne om talgen som behöver komma ut på hudens yta från talgkörteln inte kan ta sig ut. Om en por täpps igen så kan detta leda till att man får en komedon, även kallad pormask.

Hur behandlar man acne?

En del tror att man kan undvika finnar genom att helt enkelt hålla huden ren. Tanken är att man inte får tilltäppta porer om man tvättar ordentligt men så enkelt är det förstås inte. Det man kan se är att det hjälper och har en motverkande effekt om man gör rent med rätt typ av tvätt och om man undviker att tillföra bakterier till ansiktet. Studier har visat att vi rör vid våra ansikten otaliga gånger per dag utan att ens tänka på detta så det kan vara klokt att öka handhygienen för att på så vis undvika att få alltför mycket smuts i ansiktet.

Det är viktigt att inte klämma, försöka torka ut eller på annat sätt stressa det hudområde som har drabbats av acne. Oavsett om man har fått finnar i ansiktet, på ryggen eller på bröstet så är det viktigt att förstå att man kan förvärra situationen genom att klämma med smutsiga händer. Om det rör sig om allvarligare akne så ska man absolut inte försöka få ut fett själv utan vända sig till en hudläkare eller hudterapeut.